29 juli Moab

Click for Moab, Utah Forecast

Overnachting: Big Horn Lodge
Kosten: 101 dollar (incl tax)
Gereden: 28 mijl



Vroeg op vandaag, we gaan de Fiery Furnace Walk doen! Toch wel spannend, na alle waarschuwingen vooraf (heb je goede schoenen? Kun je klauteren? Stappen maken die zo groot zijn alsof je hier je been op de balie zet?). We zijn op tijd bij het beginpunt in het park. Allemaal hebben we een rugzakje mee met water – de wandeling duurt 3 uur, en water drinken is absoluut noodzakelijk. Er gaat maar een fototoestel mee, waarschijnlijk komt het er niet van om veel foto’s te maken.
De groep is vrij groot, 26 man/vrouw. Er zijn nog een paar families, maar niet veel jonge kinderen. De vrouwelijke ranger loopt voorop en waarschuwt dat we achterelkaar moeten lopen zodat de impact op de omgeving zo klein mogelijk is. We lopen zoveel mogelijk door washes – droge beddingen, om niet de gebieden met “crust” te verstoren.
De ranger pauzeert regelmatig om iets over de omgeving te vertellen, interessant, en goed om weer even op adem te komen. Gelukkig lopen we grotendeels in de schaduw. In de zon zou het echt heel zwaar geweest zijn, maar nu is het goed te doen. Het eerste stuk is vrij vlak, maar op een gegeven moment moet er behoorlijk geklauterd worden; door en over spleten, over rotsen, soms moeten we handen en voeten gebruiken en een keer moeten we zelfs aan de ene kant zitten, met de voeten tegen de tegenover gelegen rotswand, en ons schuifelend opzij voortbewegen. De kinderen vinden het geweldig, en Marijke vindt nog tijd om tussendoor wat foto’s te maken.
Op een gegeven moment komen we langs een spleet waar de liefhebbers doorheen mogen klimmen. Gelukkig is er ook een gewone route. Marijke neemt natuurlijk wel de spleet.
We zien verschillende Arches, en ook nog verrassend veel tekenen van leven. Er staat een boom die aan een kant afgestorven is; in droge tijden als er onvoldoende water voor de hele boom is, laat de boom gericht de toevoer in een tak stopzetten zodat alleen die ene tak afsterft. Is er dan nog steeds te weinig water, dan kan er nog een tak afsterven. Op die manier blijft de rest van de boom in leven, ook al is soms de helft van de takken afgestorven.
Er staan ook enkele eiken die nauwelijks als zodanig te herkennen zijn, ze zijn zo klein dat het struikgewas lijkt – ook een manier van de bomen om zich aan te passen aan de droge omstandigheden.




Tegen 12 uur zijn we teug bij het beginpunt van de wandeling. We hebben nog weinig van het park gezien, dus we rijden naar Landscape Arch. Met net een lange wandeling achter de rug zien we er tegenop om weer een stuk te lopen in de hitte. We doen alleen de korte wandeling naar de Sand Dune Arch.
Dan rijden we naar de Delicate Arch viewpoints en lopen naar beide viewpoints.



Nadat we de Windows sectie hebben bekeken besluiten we om het voor gezien te houden en we rijden terug naar Moab. Tijd om te winkelen, Martin is morgen jarig en ik ga met Judith en Marijke nog even een cadeau zoeken. Het wordt een zwembroek – de oude hebben we afgekeurd – en een puzzel met Mesa Arch erop.


’s Avonds eten we bij Eddie McStiff. Smaakt goed, maar ook hier een trage bediening. Zij zijn blijkbaar bang dat ze geen fooi krijgen want we krijgen ongevraagd uitgelegd hoe het werkt, en voor het gemak hebben ze al uitgerekend hoeveel 15% en 20% is.


Uitgaven
Fiery Furnace walk: 40 dollar
Kleding, cadeaus, internet: 80 dollar
Avondeten: 88 dollar

Geen opmerkingen: