13 juli New York

Click for New York City, New York Forecast

Overnachting: Radio City Apartments
Kosten hotel: 255 dollar



We zijn deze keer wel weer vroeg wakker, ik om half 6, en een uur later is Martin ook klaarwakker. We gaan in de kamer zitten lezen tot de kinderen ook wakker zijn.
Er is nog voldoende fruit en stokbrood voor een ontbijt op de kamer. Na het ontbijt gaan we op weg naar Central Park. We lopen via 5th Avenue, een winkelstraat bij uitstek. De meeste winkels zijn gesloten (het is zondag), dus hoeven we gelukkig niet met de meiden te shoppen. Aan de andere kant is dat ook wel weer jammer, want we hadden wel eens binnen bij Tiffanys willen kijken. Nu blijft het bij etalages kijken. Bij de meeste dure winkels ontbreken overigens de prijskaartjes.
Ook komen we langs de Trump Tower. In de glazen wand van dat gebouw kan je heel mooi de flatgebouwen van de overkant weerspiegeld zien. Tussen de hoge gebouwen op Fifth Avenue staan ook een aantal kerken. Sommige zijn best groot, maar vallen soms toch helemaal in het niet als er een wolkenkrabber achter staat.


Etalage Louis Vuiton ..........................Trump Tower..................................... Kerk op Fifth Avenue

Bij één van deze kerken wil Martin even naar binnen kijken. Maar hij komt direct weer naar buiten omdat er op zondag een kerkdienst aan de gang is. Dat verrast hem volledig. Tja, wat moet je daar nou van zeggen?

Vlak voor Central Park staat er een enorme rij voor een modern gebouw dat grotendeels ondergronds ligt. Het heeft een entree met een glazen overkapping. We vragen ons af wat het is; een modern museum, een speciale tentoonstelling? Maar nee, het is een Apple-store waar de nieuwe I-Phone te koop is. De mensen worden mondjesmaat toegelaten. Het lijkt me niet aangenaam om in de rij te moeten staan, want het is vandaag bijzonder warm in New York, zo'n 32 graden Celsius. Bij een hotdogkraampje kopen we dan ook wat fris.



We lopen een stuk het park in, rechts van de dierentuin (later lezen we dat dit een van de betere dierentuinen in de VS is) en bij een groot grasveld gaan we even zitten om te genieten van alle joggende, spelende en luierende New Yorkers. Judith en Marijke gaan ook joggen, daar hadden ze zich al tijden op verheugd, op zondagmorgen joggen in Central Park. Het leek Judith van te voren wel een goed idee dat zij en Marijke dit in hun eentje gingen doen. Vanuit het hotel naar Central Park, daar een rondje joggen en dan weer terug naar het hotel. Dan konden wij mooi uitslapen. Om hun alleen door New York te laten hollen leek ons echter een wat minder goed idee. Vandaar dat we nu hier met zijn allen zijn om met het hele gezin op de sportieve toer te gaan. Dat sportieve houdt voor het gezin in dat Judith en Marijke wat rondjes gaan hardlopen ("Wel in de buurt blijven hoor!') en dat Martin en ik languit in het gras gaan liggen en een boekje gaan lezen. Even later komen ze terug en ploffen bezweet (wie gaat er dan ook met deze hitte hardlopen) in het gras en gaan ook een boek lezen.



Het publiek om ons heen is net zo divers als de rest van New York; huisvaders met baby’s, een Japanse familie met 5 pekineesjes (iedereen van het gezin blijkbaar zijn eigen hond), een bebaarde dakloze beladen met tassen, skaters, joggers en fietsers. Op zondag zijn de wegen in het park afgesloten voor auto’s en hebben fietsers en skaters alle ruimte.

Na een tijdje gaan we verder. Het park is zo groot dat we de hulp van een plattegrond nodig hebben om onze weg te vinden. Martin, als fanatiek Beatles-fan (in Londen zijn we bijvoorbeeld naar de zebra van Abbey Road geweest) wil graag naar het Dakota-gebouw. Hierin bevindt zich het appartement waar John Lennon woonde (en Yoko Ono nog steeds woont). Op de stoep van het gebouw is hij vermoord. Op weg daarheen komen we langs de 'Strawberry fields', een monument in Central Park ter nagedachtenis aan John Lennon. Yoko Ono heeft in de tachtiger jaren hiervoor een miljoen dollar geschonken en sindsdien wordt het door vrijwilligers onthouden. Als we voor het Dakota-gebouw staan, komt er bus met toeristen aangereden. Deze worden er blijkbaar op gewezen dat hier op de stoep John Lennon vermoord is, want massaal worden de fototoestellen op de stoeptegels gericht.



We keren om en vervolgen onze wandeling door het park weer, langs het meer. Vlak bij het botenhuis gaan we lunchen. We halen een broodje (voor mij) en pannenkoeken voor Martin en de meiden en we gaan lekker aan het water zitten. Marijke gaat met haar voeten in het water bungelen, even afkoelen, maar haalt haar voeten er toch maar uit als ze in het water opeens iets ziet bewegen. Nadere bestudering van het beest leert dat een schildpad is, die hier op zijn gemak rondzwemt.



Dan lopen we nog een stuk naar het noorden (een beetje verder dan gepland) en als het tegen vieren loopt, zoeken we een metrostation op om weer downtown te gaan.

We rijden helemaal door tot aan Chinatown waar we even rondwandelen, maar eigenlijk hebben we niet zoveel puf meer om veel te lopen. Het is er ook verschrikkelijk druk. Twintig jaar geleden vonden we het nog wel een leuke buurt, maar nu is het net of er alleen nog maar winkeltjes met zonnebrillen en tassen voor toeristen zijn. We komen niet veel verder dan die stalletjes vlakbij de metrohalte. Martin en Judith kopen er een zonnebril, en dan gaan we met de metro weer terug naar het hotel. We eten op verzoek van Marijke bij een Italiaan vlakbij het hotel. Niet zo goed als die van de eerste dag, maar heel redelijk. Nog even internetten in het internetcafé, en dan terug om in te pakken. Morgen verlaten we New York alweer.


Uitgaven
Eten/drinken: 32 dollar
Tas: 15 dollar
T shirt: 5 dollar
Avondeten : 64 dollar
Muziekboeken : 41 dollar
Internetcafe: 41 dollar
Zonnebrillen: 16 dollar

Geen opmerkingen: