25 juli Yellowstone

Click for Yellowstone, Wyoming Forecast

Overnachting: Old Faithful Inn, Old House Room.
Kosten 113 dollar.
Gereden: 66 mijl


Ons brood is op, dus we gaan weer eens buiten de deur ontbijten. Naar de Fountain Grill, lijkt op een diner uit de jaren 60. We zitten naast elkaar aan de bar. Het eten smaakt prima. Na het ontbijt informeren we bij het Visitor Center wanneer de Great Fountain Geyser uit gaat barsten. Dit is een van de grotere geisers in het park, die ongeveer elke 11 uur uitbarst. De ranger moet eerst naar het Visitor Center bij Old Faithful bellen, en maakt een lijstje van de belangrijkste geisers ("we predict, we don't schedule"). De Great Fountain Geyser staat voor 4 uur op de agenda, met een marge van + of - 2 uur. Dat is mooi, dan kunnen we onderweg nog andere dingen bekijken. Om half tien vertrekken we – na nog even de mierenplaag in onze kamer (die aan het licht kwam toen we onze tassen gingen inpakken) gerapporteerd te hebben.
Onze eerste stop is iets voorbij Norris, bij een kleine bron naast de Gibbon rivier. Dan rijden we verder richting Old Faithful. Verderop is een traffic jam - meestal het signaal dat er iets interessants te zien is dus we stoppen zodra we een plekje vinden. We zien al gauw dat het een beer is.

Hij loopt parallel aan de weg, en de hele meute loopt mee, en wij ook. De beer loopt ongestoord verder, alsof hij werkelijk geen idee heeft van die mensenmassa die hollend en struikelend probeert op dezelfde hoogte te blijven. Zo nu en dan is hij goed zichtbaar – hij is lichtbruin, vrij groot en volgens berenexpert Martin is het een grizzly. We maken wat foto’s maar het is bijna onmogelijk om hem goed in beeld te krijgen met alle bomen en struiken er voor. Op het gegeven moment loopt hij verder het bos is, en wij gaan weer verder.


We hadden de Artists Paint Pot op ons lijstje staan, maar de weg blijkt afgesloten te zijn. Vervolgens rijden we de weg langs de Firehole River waar we willen zwemmen. Dit blijkt echter verboden; de waterstand is te hoog en de stroming te wild. Jammer, het zag er geweldig uit en we hadden er enthousiaste verhalen over gehoord.

We komen al snel weer in een opstopping terecht. Nu blijkt het om een 5-tal elk te gaan, die heerlijk op een eilandje in de rivier liggen. Het zijn twee volwassen dieren en 3 jongen waarvan we alleen de oren boven het gras uit zien steken.


Weer verder, nu naar de Fountain Flats drive, waar we parkeren en naar Ojo Caliente lopen. Hier begint ook de lange wandeling naar de Fairy Falls. Dit wordt echter te ver en te laat voor ons om nog te doen, we moeten wel op tijd bij de Great Fountain Geyser zijn.



Onze volgende stop is de Midway Geyser Basin. Hier ligt de beroemde Grand Prismatic Spring; de grootste in het park. Het is werkelijk prachtig om te zien: een groot, blauwe bron, met schitterend gekleurde randen. Vanaf de Fairy Falls Trail kun je de Spring van boven zien, maar het is een paar mijl lopen en met deze warmte (het is tegen de 30 graden) en de weinige tijd die we nog hebben slaan we dat maar over.



Zonder verdere onderbrekingen rijden we nu door naar de Old Faithful Inn. Onze kamer is nog niet klaar dus we halen even een sandwich en wat drinken en lopen naar het Visitor Center om de meest recente voorspelling van de uitbarsting van de Great Fountain Geyser te vragen. Er wordt nu 15.20 aangegeven. Omdat het inmiddels al half 3 is besluiten we er meteen heen te gaan. Tegen 3 uur komen we bij de parkeerplaats, waar we het laatste plekje hebben. De mensen die later komen moeten de auto aan de kant van de weg parkeren - het staat daar vol na verloop van tijd.

De geiser is rustig aan het pruttelen. We installeren ons op de bank, en wachten af.
Om half 4 begint de uitbarsting. niet zo hoog als we ons van onze eertse keer Yellowstone (1991) herinneren, maar toch erg indrukwekkend. De uitbarsting duurt wel een half uur - telkens als je denkt dat het voorbij is blijkt het alleen maar een adempauz te zijn en komt er weer een nieuwe stoot stoom omhoog. Met de terassen eromheen die telkens wat meer onder water lopen is de setting mooier dan bij Old Faithful.


Na vieren rijden we weg, naar de Inn. We checken in en krijgen te horen dat we de meest gevraagde kamer hebben, met uitzicht op Old Faithful. We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, we hebben een goedkope kamer, zonder wc en douche, maar inderdaad, we blijken een prachtige, ruime hoekkamer te hebben, met zowel uitzicht op Old Faithful aan de zijkant en het geiser basin aan de voorkant! Wow, wat een kamer - de queen bedden staan elk in een hoek, schuin tegenover elkaar, we hebben een prachtige, ouderwetse, wastafel, en er hangen 4 badjassen voor de douche. De kamer zit in het oude deel van de Inn, op de tweede verdieping, en komt uit op het deel waar altijd veel mensen zitten of rondkijken.



We hebben voor vertrek gereserveerd voor het eten in de Inn, de mogelijkheden waren toen al beperkt. We hebben een reservering voor 5.30 pm. Komt wel goed uit nu. Na het eten - dat uitstekend smaakt - maken we nog een wandeling langs het geiser basin en we zien nog de Old Faithful uitbarsten.

Uitgaven
Ontbijt: 44 dollar
Lunch, fruit: 18,50 dollar
Avondeten: 134 dollar

1 opmerking:

Jerry en Diana zei

Hoi Martin, Marianne en meiden,
We zitten net jullie verslag te lezen vanuit een warm Monument Valley. We hopen dat jullie het net zo leuk hebben als wij.
Leuk om jullie verslag te lezen.
We zien jullie overmorgen.
Groetjes,
Jerry, Diana, Maxime en Julian